Oglinda timpului

15 iun.

Ma situez, daca pot spune asa, intre epoci; pentru ca aveam 10 ani cand a venit lovitura de stat. Am amintiri foarte vii din acea perioada iar lucrurile pe care le credeam sterse de pe retina timpului, imi revin zguduitor sub forma de flash-uri atunci cand fac conexiuni cu aspecte ale revolutiei egiptene, de exemplu, facand paralela intre evenimentele de azi din Turcia si asa-zisa noastra Revolutie, precum si factorii declansatori.

Pot spune ca o parere despre comunism eu mi-am format-o privind lucrurile din trei perspective: o data orin ochii de copil naiv si nu prea (nu ca ma laud dar eram considerata o copila foarte matura pentru varsta mea si, aceasta perceptie si interpretare diferita a celor ce se petreceau in jurul meu, fara doar si poate, se datoreaza influentelor familiale, eu crescand inconjurata fiind de povestirile si trecutul tumultuos al familiei mele. (Respectiv, deportari, canal, puscarie politica); si-al 3-lea aspect demn de luat in considerare, e modul cum am reinteles trecutul, implicit sistemul comunist in sine, refacand filmul si raportandu-ma la evenimentele post-decembriste pana in prezent. Asa ca, s-ar putea ca abordarea mea sa fie, sa nu zicem unica pentru ca sunt convinsa de faptul ca mai sunt si altii ca mine, dar usor aparte.

Pentru ca „spectatorul” aflat inafara „teatrului de operatiuni” sa inteleaga si sa deceleze exact amprenta pe care comunismul si-a lasat-o, in primul rand, asupra relatiilor inter-umane, sociale, culturale ( un rol deosebit de important avandu-l religia – ca de-altfel in toate epocile istorice – trebuie ca respectivul outsider sa stapaneasca atat psihologia individului, cat si cunostintele asupra istoriei zonei geografice pe care o studiaza, in sensul ca el trebuie sa inteleaga atat perceptia generatiei strict comuniste asupra sistemului capitalist, cat si modalitatea in care sistemul actual al tarilor fost-comuniste functioneaza; pentru ca acest sistem intern, astazi strict dependent de exterior, este pe cat de bulversant, pe atat de dezechilibrat.

Este adevarat ca toate miscarile sociale au fost facute cu tineri. Dar, sa nu uitam ca acesti tineri post-decembristi poarta si tarele si influentele erei comuniste, inoculate fie de familie, fie de momentele pe care ei le-au trait. Eu, care-am fost educata in spirit filo-occidental (raportand la ceea ce familia mea a trait in comunism) nu pot absolvi Occidentul de vina de-a-si fi modificat radical optica asupra entitatii noastre nationale. Pentru ca orice natie isi are uscaturile ei dar asta nu-nseamna ca o natie intreaga e halaciuga de atatat focul.

Ei, acesta este aspectul pe care comunismul nu l-a cultivat si nici nu l-a acceptat. Pentru ca, in general, doctrina comunista ca ideologie se axeaza pe maniera concurentiala in care orgoliul, mandria, prestigiul sunt de neinlocuit. Nu exista compromisuri si atunci cei cu putere economica limitata sau deloc sunt obligati sa acumuleze intelectual pentru a-si croi drum.

Facand o comparatie, Occidentul, avand putere economica, are posibilitatea sa cumpere. Mentalitate care dainuie si azi.( A se vedea: a doua limba prezenta la NASA este romana.) Romania a fost o o enclava in teritoriul dominatiei rusesti (vanduti fiind la Yalta tocmai de cei pe care-i asteptam sa ne salveze) situatie care ne-a izolat geo-politic de orice influenta occidentala iar cand, la Malta,  expirand tratatul de 50 de ani Bush si Gorbaciov au cazut de acord  pentru uniformizare, zagazurile s-au rupt (in ’89) haosul a fost de nestavilit iar Romania a produs o explozie dupa un scenariu premeditat si bine pus la punct. ( Pentru amnezici sau necunoscatori invoc momentul paharului cu apa dupa intreruperea disertatiei lui Ceausescu la ultimul Congres si reluarea acestei disertatii- dupa pauza- cu subiectul Basarabia. Eram ultimul bastion al comunismului.)

Era momentul cand in interior haturile trebuiau preluate de catre cineva care sa fi fost instruit in maniera in care tocmai vorbeam anterior.Numai ca, in Romania, dupa ’89 a cazut comunismul ceausist si-a venit capitalismul neo-comunist.Mentalitatea este foarte importanta pentru vremurile in care traim. In momentul de fata, in societatea romaneasca se bat trei concepte reprezentand trei generatii: 1/ generatia capitalisto-comunisto-neocomunista care este ,practic, supusa decimarii, ea ingrosand cozile spre cimitir, pentru ca, pentru societate, ea nu mai reprezinta o valoare morala sau civica iar pentru putere in sine ea este un balast; generatie in care unii mai putini atinsi de hiatus-uri neuronale mai ratacesc prin functii de conducere; 2/ generatia comunisto-neocomunista cu pondere spre comunism care gazduieste segmentul celor aflati in fruntea gloatei si care detine puterea economica si politica, evident, transferandu-si  principiile si conceptele catre progenituri care, de-asemenea, sunt comunsito-neocomuniste , cu pondere catre comunism, in raport de varsta; 3/ generatia neocomunista , singura cu ideologie absolut capitalista lipsita de sprijin financiar, economic , asa-zisa  generatie hamburger, ale carei puncte de reper sunt tot ceea ce am importat noi negativ de-afara. Este firesc ca-n sanul fiecareia din cele trei categorii sa existe  si exceptii dar acestea sunt fie marginalizate, fie nu vor sau nu pot sa se evidentieze. Si-ar mai fi o „anexa” a celor trei categorii – lipsita de importanta- a celor care voteaza in functie de grosimea micului ( de-aia o fi vrand Uniunea Europeana sa-l interzica) si de volumul gulerului  tapului cu bere. E explicabil de ce, in contextul dat, exista fanatici ai comunismului, nostalgici ai vremurilor apuse, ignoranti , nepasatori, atotstiutori, dezinteresati sau refractari.

Ca o idee generala a acestui eseu cu iz psiho-filozofic, trebuie retinut faptul ca ’89 a avut acelasi impact , venind cu aceeasi modalitate brutala cu care bolsevismul a lovit Romania si tarile satelite Rusiei, in urma invaziei naziste, situatia agravandu-se pe parcurs functie  de interesele marilor puteri ( subsol-sol si pozitie geografica in combinatie cu compromisurile guvernantilor care au diriguit in spiritul machiavelic: scopul scuza mijloacele.) Nu mai avem identitate, mandrie nationala, constiinta iar, mai nou, s-ar parea ca-n unele zone nu mai avem nici autoritate administrativa. Dupa ce am fost cedati rusilor ca recompensa a victoriei asupra nemtilor in ’44, am fost inrobiti vestului ca trofeu al caderii comunismului in ’89.

Insasi intrarea Romaniei in UE a fost o sabie cu doua taisuri, „vizionarii” puterii de la Bucuresti avand obligatia sa cantareasca atat efectele pozitive, cat si pe cele  negative; ori, cred ca sunt in asentimentul tuturor ca democratia este un termen utopic. Asa cun Universul este dominat de o forta, tot astfel, orice particula a Universului, respectiv,Terra are un comandament. O alianta presupune anumite conditii. Dar, o alianta intre puteri inegale are efect de bumerang, acesta intorcandu-se, intotdeauna, impotriva celui mai slab.

Sunt observatii si opinii personale generate de o experienta, consider eu, suficient de bogata pentru a putea analiza aspecte concludente pe diferite sectoare si trepte ale scarii sociale.

-va urma-

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: